To genialne ciasto jest pyszne, jak kopiec kreta, a robię je prościej. Mój patent na weekendowy deser
Kopiec kreta to deser, który zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu wyglądowi. Ma kształt kopuły, której główną część stanowi krem śmietankowy z dodatkiem czekolady i bananów. Całość jest zaś obsypana pokruszonym ciastem czekoladowym, dzięki czemu przypomina prawdziwy kopiec usypany przez kreta. Czy da się łatwiej zrobić ten słodki przysmak? Jak najbardziej, oto mój pomysł.
Jak zrobić szybszą wersję słynnego deseru?
Moja modyfikacja kopca kreta polega na tym, że nie formuję tego deseru w kształt kopca, a robię go po prostu w okrągłej lub prostokątnej formie. Często też nie piekę ciasta czekoladowego tylko sięgam po gotowy biszkopt czekoladowy lub po czekoladowe herbatniki. Dzięki temu błyskawicznie przygotowuję to pyszne ciasto bez pieczenia.
Jak szybciej zrobić deser a la kopiec kreta?
W przygotowaniu tego deseru najwięcej czasu zajmuje wykonanie i upieczenie ciasta. Jeśli jednak sięgnie się po gotowy biszkopt czekoladowy lub czekoladowe herbatniki, ten pyszny deser robi się raz-dwa. Jeśli sięgam po biszkopt przekrojony na trzy blaty, wówczas wykorzystuję dwa z nich. Na jeden wykładam banany i krem, a drugi kruszę i posypuję nim wierzch deseru. Gdy zaś używam herbatników, częścią wykładam spód formy, a resztę kruszę. Resztę deseru robię w klasyczny sposób.
Przepis: Ciasto a la kopiec kreta
Deser z ciasta czekoladowego, kremu śmietankowego i bananów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
Na nadzienie:
- 3 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż średniej wielkości prostokątną formę papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksuj olej, mleko i jajka. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do formy i piecz około 30 minut. Ciasto wystudź.
- Przygotowanie nadzieniaCzekoladę zetrzyj na średnich oczkach tarki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, wymieszaj z bitą śmietaną i startą czekoladą. Banany obierz, przekrój wzdłuż na połowę, skrop sokiem z cytryny.
- Składanie ciastaZ ciasta zetnij 1/3 grubości całego placka. Cienki placek pokrusz. Na grubym ułóż połówki bananów i przykryj je kremem śmietankowym z czekoladą, wyrównaj powierzchnię. Wierzch deseru posyp pokruszonym ciastem. Deser przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Deser a la kopiec kreta – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym to ciasto bez pieczenia wyjdzie smaczne i eleganckie.
- Zamiast bananów do deseru a la kopiec kreta można użyć innych owoców. Dobrze sprawdzą się świeże truskawki, maliny, pokrojone kiwi czy brzoskwinie z puszki.
- Gotowy deser należy wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie składniki ciasta bez pieczenia dobrze się poprzenikają, ciasto nawilgotnieje, a krem stężeje.
- Przed wstawiniem do lodówki deser należy przykryć lub owinąć folią spożywczą. Dzięki temu krem śmietankowy nie pochłonie zapachów z lodówki.